Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm Önt Magyarország kairói nagykövetségének honlapján!


Nagykövetségünk alapvető feladata a kétoldalú együttműködés fejlesztése a Közel-Kelet és az arab világ legnépesebb országával, amelynek meghatározó szerepe van az egész régióban, és amely – ősi kultúrájának, az egyiptomiak vendégszeretetének és az ország természeti szépségeinek köszönhetően – turistáink egyik kedvelt úti célja.

Magyarország és Egyiptom kapcsolatai nagy múltra tekintenek vissza. Ezt jelzi pl., hogy a koronázási jelvényeink között szereplő jogart Egyiptomból származó hegyikristály díszíti, vagy az, hogy a gyors és megbízható motorvonatokat a Nílus partján ma is „magari” néven emlegetik, mert prototípusait a Ganz gyár készítette.

A magyar-egyiptomi együttműködés új lendületet vett a magyar kormány keleti nyitási politikája nyomán. A két ország vezetői közt rendszeressé váltak az érintkezések, amit jó mutat Abdel Fattah el-Szíszí elnök 2015-ös budapesti, illetve Orbán Viktor miniszterelnök 2016-os kairói látogatása. Ezért is természetes, hogy hagyományosan közeli kapcsolatainkat folyamatosan gazdagítsuk, új tartalommal töltsük meg politikai és gazdasági területen egyaránt.

Mindezen erőfeszítéseknek köszönhetően 2015-re Egyiptom vált a magyar áruk elsőszámú exportpiacává a teljes arab, valamint az afrikai térségben. Azon vagyunk, hogy a Stipendium Hungaricum programmal új lendületet adjunk nagy múltra visszatekintő oktatási kapcsolatainknak is. 

Évente több tízezer magyar turista keresi fel Egyiptomot. Ezért fontos feladatunknak tekintjük, hogy segítséget nyújtsunk azoknak a magyar állampolgároknak, akik erre rászorulnak egyiptomi tartózkodásuk során. Nagykövetségünk minden magyar állampolgár számára elérhető az év 365 napján, a nap 24 órájában.

Nagykövetségünk képviseli Magyarország érdekeit Csádban, Dél-Szudánban, Eritreában, és Szudánban is, amely relációk különös fontosságot nyertek a déli nyitás politikájának meghirdetése nyomán. Célunk, hogy politikai együttműködésünk elmélyítésével ezekben az országokban is megalapozzuk vállalataink sikereit, valamint tovább gazdagítsuk a Magyarországról kialakult kedvező képet.  

Annak érdekében, hogy minél kevesebb állampolgárunk kerüljön váratlan helyzetbe, honlapunkon tájékoztatjuk Önöket az Egyiptomba történő beutazás feltételeiről, az itt-tartózkodáshoz szükséges ismeretekről, a turisztikai kínálatról és az egészségügy helyzetéről.

Köszönöm megtisztelő figyelmét!