Hasznos tudnivalók magyar állampolgárok egyiptomi házasságkötési lehetőségeiről

 

(egyiptomi családjog - családi állapot igazolás - egyiptomi házasságkötéskor a házassági szerződésben szerepeltetni javasolt pontok)

 

Az Egyiptomi Arab Köztársaság területén tervezett házasságkötéssel kapcsolatban az alábbiakra kívánjuk felhívni a figyelmet:

 • Az egyiptomi családjog alapvetően eltér a magyarországitól, Egyiptomban a családjog alapját a sária-jog adja.
 • Magyarország Nagykövetsége Kairóban az Egyiptomban kötendő házasságkötéshez magyar állampolgárok számára kizárólag családi állapot igazolást állíthat ki angol és magyar nyelven ún. egyéb konzuli tanúsítvány formájában, melynek tartalma a kérelmező személyadat- és lakcímnyilvántartásban megtalálható természetes személyazonosító adatai, illetve a családi állapotára vonatkozó bejegyzés. Az említett dokumentumot egyiptomi anyakönyvvezetők van amikor csak arab nyelvű fordítással fogadják el. Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a dokumentumról hivatalunk nem készít fordítást, csak bemutatott fordítás hitelesítését vállalja. A nagykövetség által elismert fordítók: Berzsák Rozália (+20-100-535-0453), dr. Abdallah el-Naggar: (+20-100-120-2747).

A magyarországi kiállítású és fordítással ellátott családi állapot igazolásokat az esetek nagy részében az egyiptomi hatóságok nem fogadják el.

 

 1. A családi állapot igazolás kiállítását kérelmezni személyesen lehet, melynek során a kérelmezőnek igazolnia szükséges a személyazonosságát, illetve az eljáró konzuli tisztviselőt meg kell hatalmaznia az adatainak nyilvántartásokban történő ellenőrzésére és célzott felhasználására.
 2. A családi állapot igazolásnak nem része és nem lehet része kérésre sem vallási, etnikai hovatartozásra, szexuális irányultságra vagy bármilyen származásra vonatkozó adat.
 3. Magyarország Nagykövetsége a családi állapot igazolás részeként vagy külön iratban sem adhatja hozzájárulását magyar állampolgár számára ahhoz, hogy kivel kíván házasságot kötni. Jogszabályi felhatalmazás hiányában „No objection letter”-t hivatalunk nem tud kiadni.

 

 •  Egyiptomban a házasságkötésnél az egyiptomi előírások szerint kötelező a házasságkötési szerződés megkötése, melybe kifejezetten javasoljuk belefoglalni - a magyar állampolgárok érdekében - az alábbiakat:

 • A magyar állampolgárságú férj / feleség fenntartja magának a jogot arra, hogy a házasság megromlásakor saját jogán a házasság felbontását kezdeményezze
 • (Hölgyek esetében)
 • A magyar állampolgárságú feleség fenntartja magának a jogot arra, hogy a házasság felbontását kezdeményezze saját jogán, ha a férj második vagy harmadik feleséggel is házasságot kötne.
 • A magyar állampolgárságú házastárs fenntartja magának a jogot arra, hogy a házasságból született kiskorú gyermekkel saját hazájába látogasson az egyiptomi állampolgárságú házastárs előzetes hozzájárulása nélkül is.
 • Magyarország Nagykövetsége nem járhat közben magyar állampolgárok házasságkötésénél semmilyen formában, kérjük az érintettek előzőleg maguk tájékozódjanak a házasságkötés egyiptomi követelményeiről.