Haláleset magyarországi anyakönyvezése

A haláleset magyarországi anyakönyvezésre vonatkozóan a születésre vonatkozó eljárásokat kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel:

1., Amennyiben a külföldön történt halálesetet megelőzően a külföldön történt születés nem volt anyakönyvezve, akkor a két eljárást egyszerre kell kezdeményezni.

2., Szükséges dokumentumok:

  1. eredeti külföldi, halálesetet bejegyző anyakönyvi kivonat az egyiptomi külügyminisztérium valamelyik hitelesítő irodája által felülhitelesítve, és magyar nyelvre fordítva. Elismert fordítóink: Berzsák Rozália (+201005350453) dr. Abdallah el-Naggar: (+201001202747). A nagykövetség nem kizárólag ezen fordítóirodák által készült fordításokat fogadja el, de amennyiben a fordítás pontatlan vagy hiányos, a fordítás hitelesítését megtagadjuk.
  2. elhunyt születési anyakönyvi kivonatának másolata
  3. kitöltött és aláírt adatlap (a lap alján letölthető)
  4. magyar állampolgárság igazolása (útlevéllel)

Tekintettel arra, hogy a felekezeti hovatartozástól függően igen eltérő, és sokszor zavaros egyiptomi halotti ügyintézési eljárások, valamint a nem következetes hatósági jogalkalmazás miatt további okiratokra, a konzul által kiadott további igazolásokra, vagy más konzuli közreműködésre lehet szükség (halott megtekintése, azonosítása, stb), Egyiptomban történt haláleset esetén haladéktalanul keressenek fel minket a vészhelyzeti mobilszámon és emailben.

 

Halottszállítási engedély

A halottszállítási engedély kiadásához Egyiptomban akkreditált nemzetközi temetkezési vállalkozóra és a konzulátus közreműködésére van szükség, ilyen ügyekben a magyar állampolgár önállóan nem járhat el. Haláleset és halottszállítási igény esetén kérjük haladéktalanul keressék fel nagykövetségünket emailben és a vészhelyzeti telefonon.

 

Email címünk: mission.cai@mfa.gov.hu

Kizárólag magyar állampolgárok által hívható, magyar nyelven elérhető vészhelyzeti mobilszámunk: +20 122 6575 198;

 

Letölthető dokumentumok:

1.: ADATLAP külföldön történt haláleset hazai anyakönyvezéséhez